Κοσσυφοπέδιο Προβλήματα δημιούργησε η επίσκεψη επίσημου απεσταλμένου της Σερβίας …


Μάιος 12, 2011.

Όπως αναμενόταν, η σερβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μπόρκο Στεφάνοβιτς, η οποία ήταν επιφορτισμένη  με τον προγραμματισμό τεχνικών λεπτομερειών των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας , έφθασε σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο.


Εκείνο, όμως που δεν αναμένονταν ήταν οι διαδηλώσεις από ακτιβιστές του αλβανικού κινήματος ‘Αυτοδιάθεση».

Ο Στεφάνοβιτς, όπως δημοσιεύει το αλβανικό πρακτορείο, προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα, με τις οποίες  η αντιπροσωπεία της οποίας ήταν επικεφαλής, εισερχόταν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και δεν επισκεπτόταν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν αντιδράσεις στην Πρίστινα και το κόμμα "Vetëvendosje/ ‘Αυτοδιάθεση’, περικύκλωσε, σήμερα,  το κυβερνητικό κτήριο  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε, λίγο αργότερα, ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία καλών σχέσεων με τη Σερβία και την de Facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το σερβικό κράτος.

Ο Θάτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι  σύντομα θα έρθει η μέρα που μια αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη ενός Σέρβου επίσημου, με σκοπό  να συναντήσει τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου,  μετά την  ανεξαρτησία της χώρας.
--
Πηγή: ΙΝΑ, 12.5.2011.