Σκόπια: Τώρα λείπει το άγαλμα του …Γκρούεφσκι






Ιούνιος 21, 2011.

Στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Οι πλατείες, πάντοτε, ‘τραβούνε’ κόσμο. Αγανακτισμένοι, άνεργοι, διαμαρτυρόμενοι, επαναστατημένοι.
Στην περίπτωση της πόλης των Σκοπίων συνέβη κάτι διαφορετικό.
 Οι Σκοπιανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης για να ‘χαζέψουν’ το άγαλμα που αγόρασε με τα λεφτά τους ο πρωθυπουργός της  μικρής χώρας τους.
Ένα άγαλμα, βγαλμένο, από τις σελίδες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας:  του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


«Είμαι ευτυχής και περήφανη που μαζεύτηκε, εδώ, σήμερα, τόσο πολύς κόσμος για να δει άγαλμα που δούλευα επί τρία χρόνια. Ελπίζω ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν με κάθε λεπτομέρεια για αναδειχτεί συνολικά το έργο», δήλωσε η Βαλεντίνα Στεφανόφσκα η αρχιτέκτονας του έργου.
Δήλωσε ακόμη ότι είναι υπερήφανη που το έργο «Έφιππος Πολεμιστής» θα παραμείνει ως ‘μακεδονική’ κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Στο προάστιο Αφτοκομάντα

Ενώ αυτά γίνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων, στην συνοικία  Αφτοκομάντα ένα άλλο μνημείο έπαιρνε τη θέση του.
Το άγαλμα του Φιλίππου του Β΄ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Σήμερα το πρωί στο προάστιο των Σκοπίων Αφτοκομάντα άρχισε η τοποθέτηση του μνημείου του Φιλίππου του Β΄, πατέρα του Αλέξανδρου.
Το μνημείο ‘ Ο Φίλιππος ο Β΄έφιππος’  ύψους  5 μέτρων, τοποθετήθηκε σε βάθρο  3,5 μέτρων.
Το  χάλκινο μνημείο  βγήκε από τα χυτήρια  «Γέρεμιτς» της Σερβίας και ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Σκόπια μπετόν».

Στο Μοναστήρι

Συγχρόνως σε μια άλλη πόλη των Σκοπίων, στο Μοναστήρι ή Μπίτολα, τοποθετήθηκε και εκεί το μνημείο του Φιλίππου του Β΄ που έγινε και αυτό  στα χυτήρια της γειτονικής Σερβίας. Αυτό είναι έργο του γλύπτη Άνγκελ Κορουνόφσκι που το τελειοποίησε στην σερβική πόλη Νις.
--
Φωτό και κείμενα από την Alfa TB