Σκόπια: Συμφωνία VMRO-DPMNE και DUI για σχηματισμό κυβέρνησης


 Ιούνιος 24, 2011.

Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του σλαβικού κόμματος VMRO-DPMNE και του αλβανικού DUI αναμένεται σήμερα να ολοκληρωθεί, πριν από την πρώτη εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου 2011.


Τα δύο πολιτικά στρατόπεδα συνεχίζουν να σιωπούν  για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού, τον καταμερισμό της εξουσίας και την ευθυγράμμιση των πολιτικών πλατφόρμων.

Σύμφωνα με πηγές από το αλβανικό κόμμα, η συμφωνία είναι έτοιμη προς ολοκλήρωση και το κόμμα έχει σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση,  ώστε να του δοθεί η δυνατόητα να προωθήσει τις προτεραιότητες της πολιτικής του πλατφόρμας.

Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήταν για την θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, μια θέση που το VMRO-DPMNE, επιμένει να κρατήσει, για να έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων στο Κοινοβούλιο.

Ανεπίσημες πηγές  από VMRO-DPMNE,  ομιλούν ότι η διαφωνία αυτή πιθανό να επιλυθεί  γιατί το DUI μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με το άλλο σλαβικό κόμμα, SDSM, προκειμένου να λάβει την υποστήριξη για τη θέση αυτή, κάτι το οποίο θεωρείται ότι θα βλάψει άμεσα τα συμφέροντα του VMRO.

Ο Γκρούεφσκι , ο οποίος δεν θέλει να χάσει  το κόμμα του τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, προτείνει να ανατεθεί πάλι  στον Βελιανόφσκι, τον σημερινό πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής.

Το ζήτημα αυτό ωστόσο είναι, ακόμη,  ανοικτό αφού το αλβανικό κόμμα προτείνει  την Teuta Arifi   ή τον Xhevat Ademi.
Σε συμφωνία, πάντως, φαίνεται να έχουν καταλήξει για τις υπουργικές θέσεις  σημαντικών υπουργείων.

Αύριο συνέρχεται το νέο Κοινοβούλιο και αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και θα εκλεγούν επίσης και τα μέλη των Επιτροπών της Βουλής.

--
Πηγή: ina-online