Αλβανοί Σερβίας: «Γίνονται διακρίσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο»


Ιούλιος 4, 2011.

Από το αλβανικό κόμμα  της Δημοκρατικής Προόδου (LPD), το οποίο δραστηριοποιείται στη νότιο Σερβία,  επισημαίνεται ότι  ο φορέας αυτός δεν συντονίζεται στις δραστηριότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε.


Ο πρόεδρος του κινήματος αυτού,  Γιονούζ Μουσλίου, δήλωσε ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βαθιές και επώδυνες.

«Αντί να αυξηθεί ο αριθμός των Αλβανών που απασχολούνται στους τομείς των τελωνείων, της αστυνομίας, στις οικονομικές εφορίες και άλλους κρατικούς θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν  στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων είναι Σέρβοι», δήλωσε ο Jonuz Musliu σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ΙΝΑ.

Ανέφερε, επίσης και σε άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί της περιοχής όπως:

Η αναγνώριση των πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, η μη αποδοχή όλων των εγγράφων που εκδίδονται από ιδρύματα  του Κοσσυφοπεδίου, απεμπλοκή του περιορισμού των επενδύσεων πέρα του Δήμου του Μπουγιάνοβατς, η μη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιστροφή των εκτοπισμένων.

Ακόμη, αγνοούνται  οι αλβανικές απαιτήσεις για την αποστρατικοποίηση της περιοχής, συνεχίζονται οι συλλήψεις των πρώην μελών  των  επαναστατικών ομάδων (UCPMB) και δεν εφαρμόζεται  η διακήρυξη της αμνηστίας. Παρατηρείται, επιπρόσθετα, αδράνεια στις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου.

Ο Μούσλιου, στη συνέντευξή του, δεσμεύθηκε για τη σταθερότητα και την ευημερία του Δήμου Μπουγιάνοβατς και γενικότερα της περιοχής της Κοιλάδας του Πρέσεβο.


--
Πηγή: ina-online