«Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου»



Αύγουστος 26, 2011.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δέχτηκε την Παρασκευή, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην πολιτική επικαιρότητα του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής  και οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Ο Τούρκος υπουργός  αξιολόγησε ως θετική τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επεσήμανε τη θέληση της Τουρκίας για συνέχιση αυτής της συνεργασίας  αλλά και να την εμβαθύνει, για να «στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στη διαδικασία της νέας γνώσης, μιας διαδικασίας που έχει ενδιαφέρον  και είναι προς το συμφέρον όλης της περιοχής».

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να εντείνει την περιφερειακή συνεργασία προς το συμφέρον της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνολικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Θάτσι ανακοίνωσε στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας  τη δέσμευση της κυβέρνησής του να επεκτείνει το κράτος του νόμου και της τάξης σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν στόχο την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών χωρών. Αυτή τη λογική πρέπει να τηρήσουν  το Κοσσυφοπέδιο και  η Σερβία», είπε ο Θάτσι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της κυβέρνησης να επεκτείνει την εξουσία της σε όλα τα μέρη του Κοσσυφοπεδίου.

--
Πηγή: Telegrafi