Αιμοδότης της Σερβίας η ΕΕ, ασήμαντες οι δωρεές Ρωσίας και Κίνας



Αύγουστος 26, 2011.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει  στη Σερβία 1.600 φορές περισσότερη δωρεάν βοήθεια, από ότι έδωσε στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα η Ρωσία και η Κίνα, γράφει η  καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου ‘Danas’.

Ωστόσο, η εντύπωση που επικρατεί  μεταξύ των πολιτών είναι ότι οι δύο αυτές χώρες, εκτός της Ιαπωνίας, είναι οι διεθνείς οικονομικοί εταίροι της Σερβίας, αναφέρει η εφημερίδα.


Για τα περισσότερα κονδύλια τα οποία έχει λάβει, δεν θα επιστρέψει τίποτε, προέρχονται κυρίως από τις προενταξιακές  ενισχύσεις της ΕΕ προς τη Σερβία στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων και ανέρχονται σε 2, 68 δις ευρώ, όπως σημειώνει η ‘Danas’, επικαλούμενη τα αρχεία των κρατικών υπηρεσιών.

Στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία, η οποία έχει προσφέρει 714 εκατ. ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει 582 εκατ. ευρώ.

Οι δωρεές από την ΕΕ αποτελούν το 48,7 τοις εκατό της συνολικής διεθνούς βοήθειας, που έχει δεχθεί η χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής, η Κίνα και η Ρωσία,  σε γενικές γραμμές η βοήθεια την οποία παρείχαν προς τη Σερβία είναι σημαντικά ασήμαντη, αφού ποσοστιαία το Πεκίνο συνείσφερε μόλις το 0,03 τοις εκατό των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων και η Μόσχα ακόμη λιγότερα.

--
Πηγή: Gazeta Tema