Σκόπια: Ο Αγώνας των Τουρκικών και των Ελληνικών επιχειρήσεων



Αύγουστος 27, 2011.

Τα Σκόπια είναι μια σίγουρη επένδυση για τα τουρκικά κεφάλαια. Οι τελευταίες εμπιστευτικές πληροφορίες δείχνουν ότι η τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ‘Turkcell’ θα συνάψει συμφωνία με τον φορέα εκμετάλλευσης ‘ΟΝΕ’.

Η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και είναι θέμα χρόνου η σύναψη επίσημης συμφωνίας.

Έτσι, τα τουρκικά κεφάλαια, εκτός από τους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανικής κλωστοϋφαντουργίας, των κατασκευών, των ξενοδοχείων, των τραπεζών και της υγειονομικής περίθαλψης, τομείς τους οποίους καλύπτει τώρα κτυπά και στον τομέα των επικοινωνιών, ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον και στους τομείς της ενέργειας καθώς και για άλλες βιομηχανίες.


Στις έξι Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια του νέου τερματικού κτηρίου στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, κατά την οποία αναμένονταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επένδυση της τουρκικής «TAV», η οποία κέρδισε σε διαγωνισμό τη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες νέες επενδύσεις στον τομέα των αερομεταφορών.

Όλοι οι Τούρκοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τα Σκόπια τα τελευταία 15 χρόνια, συνοδεύονταν κατά τις επισκέψεις τους από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν θα είναι άλλη μια ευκαιρία για προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών ή ανακοίνωσης νέων επενδύσεων.

Ωστόσο, από την εμπειρία του παρελθόντος, αν και τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ ελπιδοφόρες, πολλές υποσχέσεις  παρέμεινα ευσεβείς πόθοι.

Αντίβαρο των ελληνικών επενδύσεων

Η Τουρκία δημιουργεί ένα αντίβαρο στο ελληνικό κεφάλαιο που υπάρχει στα Σκόπια, το οποίο δεσπόζει στη στρατηγική της βιομηχανικής ενέργειας και στον  χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται σε κυβερνητικό επίπεδο.

«Γιατί  οι πολιτικές σχέσεις δεν ακολουθούν τις άριστες οικονομικές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή της ανεξαρτησίας της χώρας;»

«Αν και υπάρχει μια έκρηξη των τουρκικών επενδύσεων στα Σκόπια, αυτή δεν αντιστοιχεί με τις δυνατότητες και των δύο οικονομιών. Διάφορες ομάδες συμφερόντων σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο εμποδίζουν  την είσοδο των μεγαλύτερων τουρκικών κεφαλαίων», δήλωσε ο Αντνάν Καχίλ, πρώην υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς της Σκοπιανο-τουρκικής συνεργασίας και εργάζεται διαρκώς για τη βελτίωση της.

Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, η συνεργασία σηματοδοτεί μια ανοδική τάση, αν και πολλά από όσα έχουν δημοσιοποιήσει δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Η Στρατηγική Φιλίας

Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία των Σκοπίων, μπορούμε να πούμε ότι οι φιλικές σχέσεις έχουν κατοχυρωθεί με την Στρατηγική Φιλίας του 2009.
Η είσοδος, ωστόσο, εταιρειών όπως η «TAV» και η  «Turkcell» αποτελούν το στέμμα των σχέσεων που δείχνουν την αναγνώριση της  χώρας με το συνταγματικό της όνομα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Άγκυρας προς τον στρατό μας.

Ο Πενταρόφσκι πιστεύει ότι τα Σκόπια, ιδιαίτερα μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε  σαν ένα είδος ασπίδας κατά του ελληνικού εθνικισμού.

«Λειτούργησε ως αντιστάθμισμα και μη ξεχνάμε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά το τουρκικό στοιχείο δεν μπορεί να βοηθήσει στη διαμάχη του ονόματος με την Ελλάδα. Είναι καλύτερα να μείνει υποστηρικτής της οικονομίας, αντί της ιστορίας και των συναισθημάτων», δήλωσε ο Πενταρόφσκι, καθηγητής του «Αμερικανικού Κολλεγίου» των Σκοπίων.

Επιπρόσθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφτσι υπενθύμισε ότι 2005/2006 οι μεγάλες  τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες ήταν πρόθυμες να συνάψουν συμφωνίες για τη δημιουργία κονσόρτσιουμ. Λέει, για παράδειγμα, ότι ήταν  πρόθυμες να οικοδομήσουν μια παράκαμψη κοντά στα Σκόπια και πιστεύει ότι η TAV θα προσελκύσει και άλλες τουρκικές εταιρείες στη χώρα.

Η «Turkcell»

Η είσοδος της «Turkcell» στην σκοπιανή αγορά συζητήθηκε κατά την επίσκεψη υπαλλήλων του τουρκικού ρυθμιστικού φορέα, τον Ιούλιο.
 Η «
Turkcell» ήταν μία από τις τρεις υποψήφιες εταιρείες για την αγορά της «Cosmofon» το 2009, όταν ο ελληνικός «ΟΤΕ» έπρεπε να πουλήσει. Η «Cosmofon» έπρεπε να αλλάξει ιδιοκτήτη μετά την απόκτηση του ΟΤΕ από την γερμανική «Deutsche Telekom», επειδή ο γερμανικός κολοσσός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι και ο ιδιοκτήτης της T-Mobile, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει σε απαράδεκτο βαθμό την αγορά της χώρας.

Η δημόσια ανακοίνωση του ΟΤΕ για την πώληση της «Cosmofon» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δύο τουρκικών εταιρειών της Turk «Telecom», της  «Turkcell» καθώς και της σλοβενικής  «Telekom Slovenije».
Και οι τρεις εταιρείες είχαν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές, αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να πουλήσουν την «Cosmofon» για 190 εκατ. Ευρώ στους Σλοβένους, αν και με ανεπίσημες πληροφορίες η «Turkcell»  προσέφερε 10 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Αυτή ήταν μια άλλη προσπάθεια της «Turkcell» να εισέλθει στην σκοπιανή αγορά, όταν παλαιότερα είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά των «Σκοπιανών Τηλεπικοινωνιών» το 2000.

Η τουρκική εταιρεία φέτος έδειξε προθυμία να αγοράσει την σερβική «Telecom» και επιθυμεί να ενταχθεί  στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.

--
Πηγή: Дневник