Αλβανική ‘TEMA’: Ο εφιάλτης της ανεργίας στην Ελλάδα



Αύγουστος 23, 2011.

Μάταια προσπαθούν με εικόνες για γεμάτες παραλίες να αποκρύψουν  τις ‘ειρηνικές’ διαμαρτυρίες που γίνονται στους δρόμους της Αθήνας, καθώς προσπαθεί η κυβέρνηση να αποκρύψει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

  Και όλα αυτά εν μέσω  της μεγάλης κρίσης, αφού καθημερινά προστίθενται κλειδαριές σε εκατοντάδες καταστήματα. Το 33,8 % ή το ένα τέταρτο των καταστημάτων στην οδό Σταδίου έχει κλείσει και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την ανεργία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας.


« Κάποτε στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία, εργαζόντουσαν στα καταστήματα 80.000 άτομα. Σήμερα έχουμε φθάσει στις 10 χιλιάδες», είπε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργατικού κέντρου της πόλης αυτής που είναι η δεύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη μετά την Αθήνα.

Οι άνεργοι είναι το μόνο ‘εμπόρευμα’ που δεν πουλιέται, είτε είναι εντόπιος ή μετανάστης και η μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι δραστική, η κατανάλωση πέφτει και η αγορά υποφέρει από την έλλειψη χρημάτων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Είμαι περίπου ενάμισι χρόνο χωρίς δουλειά. Έχω δύο παιδιά στο σχολείο. Δεν μπορώ να πληρώσω το φως, το νερό, το ενοίκιο»,  θα μας πει ο Ηλία Μέμο, λίγο πριν ξεκινήσει για ένα ταξίδι στην Πατρίδα με τη λεωφοριογραμμή Αθήνας- Κορυτσάς, όπου ελπίζει να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της επιβίωσης.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι χάνουν κάθε ημέρα την εργασία τους και μέσα στους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας χρονιάς προστέθηκαν άλλοι 251.846 άνεργοι. Συνολικά η ανεργία  ανήλθε τον περασμένο Μάιο στο 16,6 τοις εκατό από το 12% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν στους 822.719.

Όπως, μάλιστα,μας ενημερώνει ο Σάββας Ρομπόλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα θα είναι ‘κόλαση’.

«Οι στατιστικές για την ανεργία δείχνουν το ποσοστό 18% για το τέλος του 2011, θα προστεθεί δηλαδή ακόμη 2%. Η ανεργία στο τέλος του 2012 θα φθάσει στο 25% και θα ξεπεράσουν το 1.250.000 οι άνεργοι, λόγω του μηδενικού ρυθμού ανάπτυξης και της συνέχισης της ύφεσης», είπε ο Ρομπόλης.
--
Πηγή: Gazeta Tema