Ερντογάν: Η στρατιωτική επιλογή δεν είναι στο τραπέζι για την ώρα…


Σεπτέμβριος 22, 2011.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, αποκάλεσε  την ελληνοκυπριακή –ισραηλινή συνεργασία για έρευνα φυσικού αερίου,  στην Ανατολική Μεσόγειο ως μια ‘τρέλα’ και επεσήμανε ότι  αυτό αποτελεί πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο ανέφερε ότι  η Τουρκία δεν θα καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής  βίας για να αποτρέψει την κίνηση αυτή προς το παρόν.

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τη δική της έρευνα για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή μετά από την  απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στα σχέδιά της για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην νότια Κύπρο.


Ο Ερντογάν, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ότι η Τουρκία θα αποστείλει μαχητικά αεροπλάνα και πυραυλακάτους   να περιπολούν την περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε  τα πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να συνοδεύουν  τα τουρκικά σκάφη που θα διενεργούν έρευνα στα ύδατα της Μεσογείου, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας ναυτικής αντιπαράθεσης.

Ερωτηθείς, εάν η στρατιωτική επιλογή ήταν ακόμη στο τραπέζι, λίγο αργότερα ο Ερντογάν απάντησε:

«Όχι, αυτήν τη στιγμή».

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα σταματήσει την έρευνα για φυσικό αέριο  της Κυπριακής κυβέρνησης ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «  Όχι, θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση των υποθαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο.

Μια αμερικανική  εταιρεία  έλαβε την άδεια από την κυπριακή κυβέρνηση για εξόρυξη φυσικού αερίου στο νότιο τμήμα της Κύπρου, η «Noble Energy», η οποία λειτουργεί με τον ισραηλινό εταίρο της την ‘Delek Drilling LP’.

--
Πηγή: Zaman