Σερβία : Διαμαρτυρία Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο


Σεπτέμβριος 22, 2011.

Οι Αλβανοί στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα πραγματοποίησαν, χθες, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, παροτρύνοντας τη σερβική κυβέρνηση να επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη και των τριών δήμων και να σταματήσει  την πολιτική των διακρίσεων κατά της αλβανικής εθνικής μειονότητας στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.


Στην πορεία διαμαρτυρίας, μέσα στην πόλη, έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες αλβανικής καταγωγής, παρά τη δυνατή  βροχή.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησαν ομιλίες εκπροσώπων της νεολαίας του Πρέσεβο στην αλβανική γλώσσα και η τοπική αλβανική ηγεσία (δημοτική πλειοψηφία) εξέφρασε την υποστήριξη της.

Ο Δήμαρχος του Πρέσεβο Ραγκμί Μουσταφά, δήλωσε στο Tanjug ότι η διοργάνωση της διαμαρτυρίας έγινε για τις διακρίσεις  που γίνονται κατά των Αλβανών και συμμετείχαν πολίτες  του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζα.

Ο Αλβανός βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου Riza Halimi, δήλωσε στο Tanjug ότι διαμαρτυρία των Αλβανών κατοίκων, έγινε  για την ελευθερία στη χρήση της γλώσσας της γραφής και των εθνικών αλβανικών συμβόλων και τόνισε την κακή οικονομία των τριών δήμων, η οποία είναι χειρότερη  από το 2001, αν και η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι διαδηλωτές έφεραν αλβανικές, αμερικανικές σημαίες καθώς και της ευρωπαϊκής ένωσης και πολλά πανό στην αλβανική γλώσσα. Κυριαρχούσε μάλιστα το σύνθημα: « Φτάνει πια, αύριο θα είναι πολύ αργά».


--
Πηγή: Tanjug- φωτό presheva