Βουλγαρία: Οι ειδικές υπηρεσίες ‘φακελώνουν’ τους πολίτες


Σεπτέμβριος 15, 2011.

Ο κρατικός οργανισμός Εθνικής Ασφαλείας (ДАНС), η Στρατιωτική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (НРС) συλλέγουν και επεξεργάζονται βίντεο, χωρίς την συγκατάθεση της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και χωρίς να αιτιολογούν τη δημιουργία αυτού του βίντεο-αρχείου, ανέφερε το «Darik Radio» επικαλούμενο πληροφορίες από την Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Επιτροπής,  από το 2009 το να αρχειοθετήσει κανείς βίντεο πρέπει  να αιτιολογήσει το σκοπό της συλλογής και τους κανόνες τους οποίες θα τηρήσει.

Από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μόνο το υπουργείο Εσωτερικών, η στρατιωτική αστυνομία και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει τέτοιες εγγραφές.


Η  ДАНС, η Στρατιωτική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι εγγεγραμμένες ως ελεγκτές δεδομένων αλλά δεν δηλώνουν κάποιο μητρώο το οποίο τηρούν ή αν κάνουν χρήση των δημόσιων καμερών.

Ο πολιτικός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Κίρχο Κίροφ, δήλωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας και επομένως η δράση της δεν εξαρτάται από τη βουλγαρική νομοθεσία. Αρνήθηκε, ωστόσο, να  δεχτεί ότι αρχειοθετούν βίντεο.

«Τέτοιες δραστηριότητες στη χώρα δεν έχουμε. Δεν υπόκειται η Υπηρεσία μας στη βουλγαρική νομοθεσία», δήλωσε ο Κίροφ.

Από την κρατική υπηρεσία ‘Εθνικής Ασφαλείας’ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός συστήματος επιτήρησης μέσω βίντεο χωρίς, όμως,  να γίνεται κάποια αρχειοθέτηση.

Σε γραπτή απάντηση του ДАНС,  δηλώνεται ότι  η παρακολούθηση βίντεο εξυπηρετεί την ‘φυσική ασφάλεια’ των διαβαθμισμένων πληροφοριών.



--
Πηγή: mediapool