Αραβία: Μαστιγώθηκε γυναίκα επειδή οδηγούσε αυτοκίνητο…


Σεπτέμβριος 27, 2011.

Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε μια γυναίκα σε ποινή δέκα μαστιγωμάτων επειδή παραβίασε την απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες. Η ένοχη οδήγησε αυτοκίνητο στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Τους τελευταίους μήνες ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών παρατηρείται να οδηγούν αυτοκίνητα σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην άρση της απαγόρευσης.


Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται δύο ημέρες μετά την εξαγγελία του Βασιλιά Αμπντουλάχ ότι στις εκλογές του 2015 θα έχουν δικαίωμα για πρώτη φορά στη  ιστορία της Αραβίας οι γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Δύο ακόμη γυναίκες θα έρθουν στα έδρανα του δικαστηρίου τις προσεχείς ημέρες επειδή και αυτές οδηγούσαν…

--

Δίδεται στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το δικαίωμα ψήφου…


Τα μηνύματα της ‘Αραβικής Άνοιξης’ απλώθηκαν και στα πιο ‘κλειστά’ και ανδροκρατούμενα κράτη της Μέσης Ανατολής και έσπειραν το φόβο…

Στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα κατά την οποία, μέχρι πρότινος, τους γυναικείους ρόλους στην τηλεόραση τους έπαιζαν άνδρες, αποφασίστηκε να δοθούν εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ δήλωσε ότι οι γυναίκες  θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και επιπλέον θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από τις δημοτικές εκλογές κατά τις οποίες οι γυναίκες, πάλι,  αποκλείονται  από το εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

«Επειδή αρνούμαστε να περιθωριοποιήσουμε τις γυναίκες από την κοινωνία σε όλους τους ρόλους που είναι σύμφωνοι με τη σαρία, αποφασίσαμε, μετά από  σύσκεψη με  τους ανώτερους Ουμλάμα (κληρικούς) και άλλους,  για τη συμμετοχή των γυναικών στον  Συμβούλιο Σούρα  ως μέλη, αρχής γενομένης της επόμενης θητείας» είπε ο Αμπντουλάχ  την Κυριακή  στην ομιλία τους προς το Συμβούλιο  της Σούρα.
«Οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές και μάλιστα θα έχουν δικαίωμα ψήφου», είπε ο Αμπντουλάχ.

Οι περιορισμοί των γυναικών

Η απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας  σημαίνει ότι  οι γυναίκες θα λάβουν μέρος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μετά από τέσσερα χρόνια.

Οι γυναίκες  της Αραβίας, στο βασίλειο αυτό, δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο, ενώ ακτιβιστές στη χώρα εδώ και καιρό κάνουν έκκληση για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, να εργάζονται ή να προβαίνουν σε ιατρικές εξετάσεις χωρίς την άδεια άρρενος συγγενούς τους.

Περισσότεροι από 5.000 άνδρες θα θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, οι δεύτερες στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας για να καταλάβουν τις μισές από τις έδρες στα 285 δημοτικά συμβούλια της χώρας. Οι άλλες μισές διορίζονται από τη κυβέρνηση.

Οι πρώτες εκλογές έγιναν το 2005, αλλά η κυβέρνηση έδωσε παράταση στα συμβούλια και παρέμειναν άλλα δύο χρόνια.

Περισσότεροι από 60 Σαουδικοί Άραβες διανοούμενοι και ακτιβιστές έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας εξαιτίας του αποκλεισμού των γυναικών.


--
Πηγή: πρακτορεία Ειδήσεων.