Υπεξ Βουλγαρίας : «Η φιλία δεν αποκτάται με συμφωνίες αποκτάται με την εμπιστοσύνη»



Σεπτέμβριος 1, 2011.

«Η φιλία δεν δημιουργείται με μια συμφωνία. Η φιλία καθιερώνεται από την εμπιστοσύνη. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη  τότε έχουμε μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του Σκοπιανό υπουργό, Νίκολα Ποπόφσκι, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο BNES , όπως αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό Makfax.


Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων.

Ο Μλαντένοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία και τα Σκόπια είναι τα δύο πιο κοντινά κράτη των Βαλκανίων, τα οποία συνδέονται από το κοινό παρελθόν αλλά και το κοινό μέλλον. Τόνισε ότι η Σόφια έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει τον γείτονά της για την επίτευξη των απαραίτητων προτύπων που θα βοηθήσουν στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι οι τρέχουσες Σκοπιανο-βουλγαρικές σχέσεις βασίζονται σε μια δήλωση που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ με τον ομόλογό του Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι το 1999.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία δεν θα έχει σκοπό να κρύψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι οι καλύτερες.

Ο Σκοπιανός υπουργός, Νίκολα Ποπόφκσι, επεσήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την υπογραφή του παρόντος μνημονίου.

Το βουλγαρικό πρακτορείο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα τα οποία να δείχνουν ότι στη Βουλγαρία ζουν 70.000 Σλάβοι, όπως είχε γράψει η σκοπιανή εφημερίδα ‘ Ντνέβνικ’.



Πηγή: Журнал