Βουλγαρία: 12% των ψηφοφόρων είναι πρόθυμοι να πουλήσουν την ψήφο τους



Οκτώβριος 19, 2011.

Ποσοστό 12 τοις εκατό των Βούλγαρων ψηφοφόρων στις προσεχείς  προεδρικές εκλογές είναι πρόθυμοι να πουλήσουν  τις ψήφους τους, σύμφωνα με μια εθνική αντιπροσωπευτική έρευνα της ‘Alfa Research’, την οποία παρήγγειλε η ένωση «Διαφάνεια χωρίς Σύνορα» σε ένα δείγμα 1.000 ατόμων από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Η τιμή της μιας ψήφου καθορίζεται σε 50 λέβα στις πόλεις  και 30 λέβα στους μικρότερους οικισμούς.

Επιπλέον, ένα ποσοστό 7% επιθυμεί να πουλήσει τη ψήφο του για περισσότερα χρήματα από 100-150 λέβα. Σύμφωνα με την έρευνα μόνον το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες.


Στην έρευνα το 80 τοις εκατό των ψηφοφόρων απάντησαν ότι  είναι αδιαφανής η χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών των πολιτικών δυνάμεων. Πολλοί  ερωτηθέντες  δεν γνώριζαν ότι απαγορεύονται οι δωρεές από νομικά πρόσωπα για το κόμμα.

Ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί απαράδεκτη την οικονομική ανταλλαγή της ψήφου.

Η Κάτια Χρίστοβα, μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας» θα πει ότι όλες οι απαντήσεις της έρευνας περιστρέφονται γύρω από την αίσθηση της ατιμωρησίας των πολιτικών που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοκρατία της Βουλγαρίας.

«Το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές έχουν 6.520.000 άτομα ή περίπου το 89% του πληθυσμού. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι 7,3 εκατομμύρια άτομα, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια από αυτούς δεν έχουν ακόμη τη νόμιμη ηλικία συμμετοχής σε εκλογές».

--
Πηγή: Darik News- Bulgaria