« Beta-Mediapool»: Η γενική απεργία στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε οδομαχίες


Οκτώβριος 19. 2011.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα στη διάρκεια της ελληνικής εξέγερσης έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Αθήνα, μετά τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να συμμετάσχουν στην 48ωρη γενική απεργία στη χώρα, η οποία συμπίπτει με τη συζήτηση και τη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της εισαγωγής νέου πακέτου επώδυνων μέτρων λιτότητας, όπως μετέδωσε το Reuters την Τετάρτη.


Οι διαδηλωτές πέταξαν κατά της αστυνομίας πέτρες και μολότοφ για να φθάσουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Σε απάντηση η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον του μεγάλου όγκου των διαδηλωτών, της Πλατείας Συντάγματος, που εξαφανίστηκε μέσα σε ένα σύννεφο μαύρου καπνού.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση στη χώρα, πριν από δύο χρόνια οι διαδηλωτές,  έφτασαν λίγα βήματα του νεοκλασικού κτιρίου και τα δακρυγόνα διείσδυσαν ακόμα και στα γραφεία, είπε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας τον Ιούνιο, τώρα περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στους δρόμους.

«Δεν υπάρχει μέλλον… Όλοι οι νέοι θέλουν να πάνε στο εξωτερικό και έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει ούτε εργασία, ούτε τίποτε», είπε  η 17χρονη διαμαρτυρόμενη, Αναστασία Κολοκοτσά,  έξω από το Κοινοβούλιο.

Πολλοί διαδηλωτές φορούν κράνη. Το μεσημέρι έγιναν  συγκρούσεις έξω από την περιοχή της πλατείας, όπου κουκουλοφόροι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς οι οποίοι ως απάντησαν χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.
Στην 48ωρη απεργία ήταν κλειστά τα υπουργεία, τμήματα και γραφεία, καταστήματα και αρτοποιεία. Περίπου 150 τοπικές και διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε την υποστήριξη των Ελλήνων πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τα τελευταία μέτρα λιτότητας, όπως είναι οι αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών, απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Παρότι έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα λιτότητας η εχθρότητα των διεθνών δανειστών προς τους Έλληνες αυξήθηκε σημαντικά.

Οι Ενώσεις προέτρεψαν τους βουλευτές να μην εγκρίνουν το νόμο και προειδοποίησαν ότι αυτή η απεργία θα είναι η μεγαλύτερη απεργία όλων όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές βρίσκονται στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους της Αθήνας, ανέφερε το πρακτορείο . Τουλάχιστον 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, 20.000 στην Πάτρα και σχεδόν 15.000 στην Κρήτη.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει το νέο νόμο.
«Είναι επώδυνα τα μέτρα αλλά απαραίτητα για την μάχη που δίνουμε να αποφύγουμε το τελευταίο και σοβαρό στάδιο της κρίσης», δήλωσε ο Βενιζέλος προς τους Έλληνες νομοθέτες πριν από την ψηφοφορία.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι μια σημαντική και οριστική λύση στην κρίση θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Κυριακή.


--
Πηγή: Beta mediapool- Bulgaria