Βουλγαρικός Στρατός: Μειώνεται μέχρι 25%



Οκτώβριος 26, 2011.

Σόφια

Από 20 έως 25% θα είναι μειωμένες οι δυνάμεις του  βουλγαρικού  στρατού μέχρι το τέλος του 2014 και η μείωση αυτή θα αρχίσει σταδιακά από τον Ιούλιο του 2012, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Άνγιου Άγγελοφ.

Προβλέπονται νέες δομές σε διάφορες μονάδες του βουλγαρικού στρατού και τρόποι παροχής πρόσθετων οικονομικών κινήτρων συζητιούνται σήμερα από το Συμβούλιο Άμυνας και αυτά θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο ανάλογα με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από τη μισθοδοσία του τρέχοντος έτους.



«Το Υπουργείο Άμυνας και ο βουλγαρικός στρατός είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει  επιδόματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια  και είναι καιρός να δοθούν ανάλογα με τις δραστηριότητες που παρέχουν».


Το υπουργείο σχεδιάζει μέσα στα πλαίσια των περικοπών του προϋπολογισμού του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει αλλαγές οι οποίες θα είναι μόνο σε σχέση με το χρόνο υλοποίησης διαφόρων έργων και όχι σε ιδέες και αρχές, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι παρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για δαπάνες στο στράτευμα σε ποσοστό 1,5 του ΑΕΠ, ο βουλγαρικός στρατός έπρεπε να είχε λάβει 200 εκατομμύρια λέβα περισσότερα.

Σύμφωνα, όμως, με το σχέδιο του προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, για το 2012,  το ποσό που αντιστοιχεί  στο Υπουργείο Άμυνας είναι μειωμένο κατά 10 εκατ. λέβα.

Ο  Άγγελοφ είπε ότι αυτά τα 10 εκατομμύρια δεν αποτελούν πρόβλημα αφού μέσα στο επόμενο έτος θα αποχωρήσει μεγάλος αριθμός ανώτερου προσωπικού του βουλγαρικού στρατού και έτσι θα δοθεί ευχέρεια οικονομικών ελιγμών.
Μέχρι το τέλος του έτους ο Υπουργός Άμυνας πρέπει να υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο το κόστος συμμετοχής της Βουλγαρίας στο Αφγανιστάν.
«Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας και πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας στη Συμμαχία», δήλωσε ο Άγγελοφ.

--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"