Βουλγαρία: Η Ρωσία πιέζει για ‘Μπέλενε’ με διπλασιασμό των απαιτήσεων της



Οκτώβριος 26, 2011.

Η ρωσική εταιρεία «Atomstroyexport»  υπάρχει το ενδεχόμενο να υπερδιπλασιάσει στα  130 εκατ. ευρώ, το ποσό των απαιτήσεων της, έναντι της «Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού» /«Националната електрическа компания» (НЕК).

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αλεξαντάρ Γκλούχοβ σε Βούλγαρους δημοσιογράφους την Τετάρτη.


Τον Ιούλιο η «Atomstroyexport» κατέθεσε αγωγή στο Παρίσι για περίπου 59 εκατομ. Ευρώ, κατά της αναφερόμενης βουλγαρικής εταιρείας, ισχυριζόμενη ότι η βουλγαρική πλευρά δεν είχε καταβάλει το αντίστοιχο ποσό στους Ρώσους εργολάβους βάσει της ανάθεσης και παραγωγής, για τη κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ‘Μπέλενε’.

Με τη σειρά της η ‘НЕК’ υπέβαλε αίτηση για 63 εκατ. ευρώ έναντι της ρωσικής εταιρείας στη Γενεύη,  με το δικαιολογητικό ότι η εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά του παλαιού εξοπλισμού από το Μπέλενε, αλλά δεν έγινε αυτό στο ακέραιο.

Αν και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι προσφυγές αυτές δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι αυτό αποτελεί ένα μέσο πίεσης της Μόσχας προς την βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει μια τελική θετική απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου.
--
Πηγή: mediapool