Η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από το Ιράν για αγώνα κατά των Κούρδων


Οκτώβριος 21, 2011.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 21 Οκτωβρίου 2011, είχε συνάντηση  με τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με αναφορά του Associated Press.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από την Τεχεράνη να υποστηρίξει τις προσπάθειές της  χώρας του, στον αγώνα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.


Περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν για το θέμα αυτό, αλλά είναι γνωστό ότι η Τουρκία και το Ιράν έχουν συνεργαστεί για το ίδιο ζήτημα και παλαιότερα.
Και οι δύο χώρες, αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες εναντίον των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων που λειτουργούν, κατά κανόνα, στο έδαφος του γειτονικού Ιράκ.

Οι Ιρανοί έχουν ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των μαχητών του Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τη δολοφονία, το καλοκαίρι, ενός ανώτερου στρατιωτικού.

Οι Τούρκοι, ήδη, έχουν μεταφέρει τα στρατεύματά τους στο βόρειο Ιράκ από τα μέσα Οκτωβρίου μετά από μια σειρά επιθέσεων που δέχθηκαν σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Οι σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επιδεινωθεί λόγω της συγκατάθεσης της Τουρκίας να φιλοξενήσει Ραντάρ του νατοϊκού συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας, τα οποία το Ιράν θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά του.

Ωστόσο, η συνεργασία στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού- των αυτονομιστών Κούρδων- συνέβαλε στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Στην τουρκική επιχείρηση για την εξάλειψη των βάσεων του PKK, συμμετέχουν περίπου 10.000 στρατιώτες οι οποίοι έχουν αεροπορική κάλυψη και υποστήριξη.


--
Πηγή: ann.az