Ρώσος ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη δολοφονία του Καντάφι


Οκτώβριος 21, 2011.

Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ραδιοφωνική εκπομπή της  «Голос России» και του ράδιο «Ηχώ της Μόσχας»  καταδίκασε τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με το Λαβρόφ, ο Καντάφι ήταν αιχμάλωτος πολέμου και σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες, ήταν αδιανόητο να σκοτωθεί.


Οι σχετικοί κανόνες, όπως εξήγησε ο Ρώσος υπουργός, είναι κατοχυρωμένοι με τις συμβάσεις της Γενεύης, από τα τέλη του 1940.

Έτσι, και αν ακόμη υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις, έπρεπε να εφαρμοστούν οι ειδικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής της αναγκαίας ιατρικής φροντίδας.

Το θάνατο το Μουμάρ Καντάφι ανακοίνωσε, επίσημα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011,  ο πρωθυπουργός του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι στρατιώτες τραυμάτισαν τον Μουαμάρ Καντάφι στα πόδια, οποίος είχε προφυλαχτεί κρυμμένος σε υπόνομο από τον βομβαρδισμό. Συνελήφθη και φορτώθηκε σε ένα αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μισουράτα, αλλά με τον τρόπο που μεταφέρθηκε ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του.

Εκτός από τον συνταγματάρχη Καντάφι,  στην επίθεση της  Σύρτης συνελήφθη και σκοτώθηκε ένας από τους γιους του, ο Μουτασίμ, ο οποίος ηγούνταν της άμυνας στην πόλη.

--

Πηγή: Lenta.ru