Βρετανός Εμπειρογνώμονας: «Η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου είναι μια πραγματική λύση»


Οκτώβριος 3, 2011.

«Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο είναι κατά της αλλαγής των συνόρων, υπάρχουν δύο πραγματικότητες επί τάπητος.
»Η μία είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο και η άλλη ότι οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου δεν αναγνωρίζουν (δεν αποδέχονται) τις αρχές της Πρίστινα. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για συμβιβασμό.
» Στην περίπτωση που η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τότε το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το βόρειο τμήμα του είναι της Σερβίας.


Άμεσες συνέπειες για την απόρριψη μιας συμβιβαστικής λύσης θα υποστούν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο  και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία».
Τα παραπάνω διατύπωσε ο James Ker-Lindsay, Βρετανός ειδικός στις διεθνείς σχέσεις για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Blic” του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με τις απόψεις του οι χώρες οι οποίες δεν θα υποστούν συνέπειες μπορούν να διατηρήσουν μια σταθερή θέση, ενώ αν απορριφθεί μια συμβιβαστική λύση θα πληγούν περισσότερες χώρες από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο James Ker-Lindsay, ο οποίος είναι  καθηγητής στο « London School of Economics & Political Science» βρισκόταν στο Βελιγράδι  πριν μερικές μέρες, όπου παρουσίασε το πρόσφατο βιβλίο του  «Kosovo The Path to Contested Statehood in the Balkans».


--
Πηγή:  Агенция "Фокус"- SNN