Αλβανία: «Ο Χατζηνάστο υποσχέθηκε σε Ποπόφκσι πραγματική απογραφή»


Οκτώβριος 3, 2011.

Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Έντμοντ Χατζηνάστο, αμέσως μετά την συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ποπόφσκι, αναφέρθηκε στο μποϊκοτάζ της απογραφής από τους σλαβικής καταγωγής πολίτες στην Αλβανία, και έδωσε τη διαβεβαίωση  ότι η απογραφή διεξάγεται βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων και ότι το αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα.


«Νομίζω ότι η απογραφή παρέχει  όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και εγγυήσεις για το αποτέλεσμα  και θα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την πραγματικότητα των μειονοτήτων της Αλβανίας. Όλες οι αξιώσεις (οι οποίες έχουν εκφραστεί) είναι περιττές και έχουν ασήμαντη πολιτική επιρροή», δήλωσε ο Χατζηνάστο.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο νόμος της απογραφής βασίζεται στα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα και αλλιώς δεν θα μπορούσε να ήταν επειδή «η Αλβανία αποτελεί παράδειγμα του σεβασμού της προς τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Η επίσκεψη Ποπόφκσι  και οι συναντήσεις που είχε με την αλβανική ηγεσία, όπως εκτιμήθηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, συμβάλλουν στην εμβάθυνση και στην τόσο  καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Fyrom θα συναντηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με εκπροσώπους των σλαβικών ενώσεων.


--
Πηγή: Дневник Скопје