Σκόπια: Ο Ποπόφσκι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη δυσαρέσκεια των πολιτών


Οκτώβριος 25, 2011.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόφσκι σε συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε στις Βρυξέλες παρακάλεσε  να μην επαναληφθεί το λάθος της μη αναφοράς του επιθέτου «μακεδονικός» στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει μια χιονοστιβάδα ερωτημάτων στο λαό των Σκοπίων.

Ο Σκοπιανός Υπουργός υπενθύμισε ότι τα επίσημα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν την «μακεδονική» γλώσσα και οι πολίτες της χώρας του επιμένουν να γίνεται αυτό και από τις Βρυξέλλες.


«Οι ευρωπαϊκές αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να αναγνωρίζονται από όλα τα κράτη μέλη, μερικές από αυτές σχετίζονται με τη διατήρηση των δικαιωμάτων της ταυτότητας και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Από την άποψη αυτή , πιστεύω ότι αυτές θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη θετική προσέγγιση προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο Ποπόφσκι.

Παρόλο που η συνομιλία του υπουργού των Σκοπίων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ήταν παραγωγική, ωστόσο, μετά την συνάντησή τους στην επίσημη δήλωση του Φούλε δεν αναφέρθηκε τίποτε για την απουσία της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας από τα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε, επίσης, και το γραφείο του δεν αναφέρει κάτι σχετικό με το ζήτημα αυτό.

Στη γραπτή, μάλιστα, δήλωση που διανεμήθηκε αναφέρονται τα εξής:

« Μιλήσαμε για το μέλλον της συνεργασίας μας, μετά από την κοινοποίηση της έκθεσης για την πρόοδο της χώρας. Η Επιτροπή συνιστά, πάλι, την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη και περιμένουμε να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει τη διάθεση να προσφέρει νέα ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει η δήλωση του Φούλε.

Παρά τις μεμονωμένες εκτιμήσεις ότι τα Σκόπια επέκριναν τη στάση των Βρυξελλών και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταράξεις στις σχέσεις Σκοπίων-Βρυξελλών, εντούτοις ο Στέφαν Φούλε επέμενε στη στενή συνεργασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.


--
Πηγή: Канал 5