“Gazeta Shekulli”: Το κόμμα του Γκρούεφσκι κατά της αλβανικής μειονότητας


Οκτώβριος 15, 2011.

Το κόμμα του πρωθυπουργού των Σκοπίων, VMRO-DPMNE, αμφισβήτησε τον αριθμό που έχουν απογραφεί  στη χώρα.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η απογραφή του 2002, όταν ήταν στην εξουσία του σοσιαλιστικό κόμμα του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι – SDSM- είχαν καταγραφεί περίπου 120.000 Αλβανοί περισσότεροι από αυτούς που ήταν κάτοικοι της πΓΔΜ.


Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την κατάργηση της απογραφικής διαδικασίας, οι κατηγορίες αυτές απερρίφθησαν από τους βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι προσπαθεί χωρίς ερείσματα να κρύψει την κατάχρηση 14 εκατομμυρίων που δαπάνησε στο δεκαήμερο της απογραφής.

«Είστε οι πλαστογράφοι της απογραφής του 2002. Το σοσιαλιστικό κόμμα έκανε πλαστογράφηση. Το VMRO-DPMNE θα ενεργήσει σύμφωνα με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της χώρας. Για το σκοπό αυτό, για να αποφευχθεί μια επανάληψη της απάτης, προτείνουμε την ακύρωση του νόμου περί της απογραφής του πληθυσμού», δήλωσε ο Ιλία Ντιμόφσκι, βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης.

«Αν πιστεύεται ότι 120.000 Αλβανοί είναι πλαστοί στην απογραφή του 2002, γιατί δεν έχετε προβεί σε ποινική δίωξη σε όλους όσους έχουν υποβάλλει πλαστές δηλώσεις;» ανταπάντησε ο Εμίλιαν Στάνκοβιτς, μέλος του SDSM.

--