Σκόπια: Αλβανικό κόμμα μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο



Νοέμβριος 15, 2011.

Σκόπια.

Το δεύτερο σε δύναμη πολιτικό κόμμα των Αλβανών του κράτους των Σκοπίων,  το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών – DPA, θα μποϊκοτάρει τις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βολής της FYROM, επειδή το εν λόγω έγγραφο (προϋπολογισμός) δεν έχει  γραφεί και στην αλβανική γλώσσα, όπως δημοσιεύει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’.


Λόγω του μποϊκοτάζ του DPA, ακυρώθηκε η συνεδρίαση της αναφερόμενης επιτροπής.
Σε δήλωσή του ο Ιμέρ Αλίου από το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών θεωρεί ότι είναι ασυμβίβαστη  με το νόμο, η αποφυγή της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, στο σκοπιανό κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι πολλά μέλη του DPA απέκλεισαν δύο φορές τη Βουλή και δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία του προϋπολογισμού. Οι Αλβανοί βουλευτές ήταν δυσαρεστημένοι επειδή οι κοινοβουλευτικές υπηρεσίες δεν έγραψαν το όνομα του κόμματος τους στην αλβανική γλώσσα, απέφυγαν επίσης να το πράξουν και στις  τροπολογίες τις οποίες εισηγήθηκαν στη Συνέλευση.
Το DPA ζήτησε γραπτές εξηγήσεις για αυτήν την ενέργεια και καθόρισε ως «σκάνδαλο τη διαγραφή της γλώσσας ενός λαού».
Μετά από δύο αναβολές της συνεδρίασης, έλαβε γραπτές εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Τραικόφσκι ότι υπάρχει αδυναμία των κοινοβουλευτικών υπηρεσιών για τη μεταφορά των πρακτικών στην αλβανική γλώσσα.


--