Οι ΗΠΑ παραχωρούν στρατιωτικά ελικόπτερα στην Τουρκία


Νοέμβριος 16, 2011.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση τριών αυτόματων ελικοπτέρων AH-1W Super Cobra,  στην Τουρκία από το οπλοστάσιο του σώματος Πεζοναυτών της, όπως ανακοίνωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός CNN-Turk.

Μέλη της ομάδας του Κογκρέσου υπέβαλαν κοινή πρόταση ψηφίσματος για να σταματήσουν την πώλησή τους, αλλά λόγω της λήξης της πρωτοβουλίας, με την πάροδο των 15 ημερών, η πρωτοβουλία παρέμεινε ανεπιτυχής, δήλωσε το τουρκικό ιδιωτικό κανάλι.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η πώληση όπλων σε μέλος σύμμαχο του ΝΑΤΟ γίνεται αυτόματα, εάν εντός 15 ημερών μετά την επίσημη ανακοίνωση του Κογκρέσου για το θέμα αυτό δεν λάβει πρόταση για την αποτροπή της πώλησης ή την πραγματοποίηση αλλαγών στο πρόγραμμα.
Η Άγκυρα ζήτησε ελικόπτερα για να τα χρησιμοποιήσει στο πόλεμο κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Η συμφωνία που είναι της τάξης των 111 εκατομμυρίων δολαρίων θα ενισχύσει την τουρκική επίγεια άμυνα καθώς και την ικανότητα του τουρκικού στρατού να ενεργεί από κοινού με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως εξήγησε το Πεντάγωνο.
Τα ελικόπτερα αναμένονται να αποσταλούν στην Τουρκία σε λίγους μήνες. Πριν από λίγους μήνες, εξάλλου,  οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει την πώληση πυραύλων στην Άγκυρα προκειμένου να πλήξει κουρδικά χωριά στο Ιρανικό Κουρδιστάν, αν και η Άγκυρα έχει ήδη παρουσιάσει τα πρώτα όπλα της για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όλα τουρκικής παραγωγής.
Στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων του Ιράκ, η Άγκυρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχουν οι  μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Οπλισμένος με αυτές τις πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, ο τουρκικός στρατός προέβη σε πολλές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ, σε ανοικτή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αλλά και υπό την ευλογία της Ουάσιγκτον, με το πρόσχημα ότι θα εξουδετερώσει τα κρησφύγετα των Κούρδων κατά μήκος των συνόρων.
Από τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε σπίτια και αυτοκίνητα πολιτών κουρδικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά.
Στις 19 Οκτωβρίου, 10 τάνκς με συνοδεία τουρκικών ελικοπτέρων διέσχισαν τα σύνορα στο ιρακινό Κουρδιστάν και κατέλαβαν  της παρακείμενες περιοχές.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, βαθιά μέσα στο ιρακινό έδαφος εισήλθαν 600  Τούρκοι καταδρομείς για να σκοτώσουν Κούρδους μαχητές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατιωτικού γραφείου, σκοτώθηκαν 49 Κούρδοι μαχητές της ελευθερίας των Κούρδων.
Η αναλογία 10.000 προς 49, δεν ενοχλεί την Ουάσιγκτον, ούτε τις Βρυξέλλες, ούτε το ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα καταπολεμά την κουρδική αυτονομία στο Ιράκ με κάθε μέσο.
Έχει υποκινήσει μια μικρή μειοψηφία του Τουρκμενιστάν, την οποία καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες, που ζητούν αυτονομία, παρόμοια με το ιρακινό Κουρδιστάν. Οι μειοψηφία αυτή στο Τουρκμενιστάν θεωρείται αμιγής τουρκική.
Σύμφωνα με το AP, στις 14 Νοεμβρίου, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Βαγδάτης να τους παράσχει ‘καθεστώς αυτόνομης περιοχής’.
Πρόκειται για τους τομείς Τουζ Χορμάτο  και Ταλ Αφάρ, που δεν είναι μακριά από τη Νινευή, στην οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι.
Επιπλέον, επί αρκετά χρόνια οι τουρκικές αρχές μαζί με τους Τούρκους που εργάζονται σε χώρες της ΕΕ έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για το «Τουρκμενιστάν», ισχυριζόμενοι ότι «το Κιρκούκ είναι πόλη του Τουρκμενιστάν».
--
Πηγή: Вестник Атака