Ζάγκρεμπ: 5η Διάσκεψη των αρχηγών Γ.Ε.Σ. της Ομάδας της Αδριατικής


Νοέμβριος 23, 2011.

 Σκόπια.

Υψηλή εκπροσώπηση του Στρατού με επικεφαλής τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγο  Γκοράνσο Κοτέσκι, θα συμμετάσχει στην 15η Διάσκεψη των Αρχηγών Στρατών των κρατών μελών του Χάρτη της Αδριατικής που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.


Εκτός από τη συμμετοχή των  αρχηγών του Γενικού Επιτελείου της ομάδας της Αδριατικής ( η οποία αποτελείται από την FYROM, την Αλβανία, την Κροατία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο) στη συνδιάσκεψη θα παραστούν από τους αρχηγούς των επιτελείων των στρατών  της Σλοβενίας , της Σερβίας καθώς και ο αναπληρωτής διοικητής της  Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, όπως και οι διοικητές της EUFOR και εκπρόσωποι της νατοϊκής διοίκησης της Νάπολης.

Κύριο θέμα του Συνεδρίου θα αποτελέσει η πολυεθνική κοινή κατάρτιση και συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρήσεις, όπου αναμένεται να συζητήσουν τις εμπειρίες και τα διδάγματα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, την οργάνωση και την κατάρτιση ασκήσεων με στόχο την προετοιμασία για διεθνείς δραστηριότητες καθώς και την περιφερειακή προσέγγιση για την προάσπιση του εναέριου χώρου.

Μετά τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί, οι αρχηγοί των Επιτελείων των κρατών μελών της Αδριατικής Ομάδας να υπογράψουν κοινή δήλωση.
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου,  στα περιθώρια αυτού του τακτικού φόρουμ που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ο υποστράτηγος Κοτέσκι θα πραγματοποιήσει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τα μέλη της Ομάδας.

--
Πηγή: Радио Слободна Европа