Σκόπια: «Άσκοπη η επιστολή Ποπόφσκι προς τους ΥΠΕΞ της ΕΕ»


Νοέμβριος 23, 2011.

«Η κίνηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκολο Ποπόφσκι, να αποστείλει επιστολή στους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών της ΕΕ με την οποία θα επιδιώξει να λάβει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις για την FYROM,  στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είναι μια λαϊκίστικη κίνηση που δεν μπορεί να φέρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις».

Αυτό αξιολογούν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι μίλησαν στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.


Η προσπάθεια του Νίκολα Ποπόφσκι να πείσει τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες,  ότι η λήψη μιας ημερομηνίας για διαπραγματεύσεις με την FYROM  είναι συμφέρουσα για όλα  τα κράτη  μέλη,  με τη λογική  της σύγκλισής τους σε αμοιβαία συνεργασία, είναι μια πρωτοβουλία για εσωτερική κατανάλωση, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη Νάνο Ρούζιν.
Επιπρόσθετα, ο καθηγητής  Πανεπιστημίου , Αλαϊντίν Ντεμίρι, διατύπωσε την άποψη ότι η με το να προσπαθεί η κυβέρνηση να πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Δεκεμβρίου, είναι μια απεγνωσμένη κίνηση που ταπεινώνει τη χώρα
«Οι επιστολές έχουν την έννοια ότι μπορούμε κάτι να κάνουμε εδώ και όχι να παρακαλάμε. Αυτή είναι μια ταπεινωτική διπλωματία είπε ο Ντεμίρι.
Σε αντίθεση ο υπουργός Εξωτερικών, Ποπόφκσι, δήλωσε χθες, ότι οι επιστολές θα δώσουν έμφαση στην ενθάρρυνση της  ευρωπαϊκής διαδικασίας και βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τη συνεργασία και είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ασκήσει πιέσεις για τη λήψη μιας ημερομηνίας για τις διαπραγματεύσεις, ο ευρωβουλευτής Jelko Kacin κατέστησε σαφές ότι τίποτε δεν μπορεί να συμβεί αφού «τα τελευταία έξι χρόνια, η πΓΔΜ δεν έχει δείξει πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκαν από την ΕΕ.



--
Πηγή: ИНПРЕС