Ρουμανία: Κλάπηκαν 73 κιλά Ουρανίου από κρατικές αποθήκες


Νοέμβριος 1, 2011.

Βουκουρέστι.

Η αστυνομία στο νομό Bihor, της δυτικής Ρουμανίας, μαζί με την Επιτροπή  Ελέγχου πυρηνικών δραστηριοτήτων, διερευνούν  την κλοπή των 73 κιλών μεταλλεύματος ουρανίου που ήταν αποθηκευμένο σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Εταιρίας Ουρανίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο mediafax.

Η απουσία του ραδιενεργού υλικού εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αρχές δεν αποκάλυψαν τι είχε συμβεί.

Προς το παρόν η έρευνα γίνεται υπό την ηγεσία του αρμόδιου τμήματος της αστυνομίας για όπλα, εκρηκτικά και επικίνδυνες ουσίες.


Το ραδιενεργό φορτίο στις 25 Οκτωβρίου είχε τεθεί λιανισμένο μέσα σε σωλήνες, 3,5 μέτρων, ερμητικά κλεισμένες στα δύο άκρα. Την 1η Νοεμβρίου επρόκειτο  να μεταφερθεί στο νομό Brasov, στο  μεταλευτικό εργοστάσιο Feldioara, για μεταποίηση. 

Στις 26 Οκτωβρίου, το πρωί, οι 8 σωλήνες με το ραδιενεργό φορτίο απουσίαζαν.

Σήμερα άρχισαν έρευνες  με τις υπηρεσίες ασφαλείας για την εξαφάνιση του μεταλλεύματος.

Ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το μετάλλευμα να έχει ήδη βγει από τη χώρα. Στην περίπτωση αυτή η αστυνομία υποψιάζεται για διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου ουρανίου, αλλά, δεν έχει ακόμη αποκλειστεί και η περίπτωση οι κλέφτες να άρπαξαν απλά τους σωλήνες χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

Επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του ουράνιου στη Ρουμανία μοιάζει με ανεξέλεγκτο φαινόμενο αφού τα τελευταία πέντε χρόνια  έχουν εντοπιστεί αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Η αξία του μεταλλεύματος ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.


--
Πηγή: pro TV.ro