Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εξετάζουν την περίπτωση της ανεξαρτησίας τους


Νοέμβριος 20, 2011.

Οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιμένει στην εκτέλεση της τελωνειακής σφραγίδας (με τη Σερβία) καθώς και σε άλλα θέματα προς όφελος της Πρίστινα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο γραμματέας του σερβικού υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς,  προειδοποίησε ότι οι Σέρβοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την καθιέρωση τελωνειακών διοικητικών συνόρων μεταξύ  Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη διαφάνειας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
Ο Ιβάνοβιτς, τόνισε, ότι ο καθένας έχει τη δική του προσέγγιση και αυτό είναι θεμιτό, αλλά, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια.

 Σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί μια σύμβαση για τα διοικητικά ζητήματα , αλλά πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν  με την αναγνώριση των πανεπιστημιακών διπλωμάτων και την παρουσίαση της Πρίστινα στα περιφερειακά φόρουμ.
--
Πηγή: mediapool