Σερβία: Η βουλγαρική μειονότητα για την επέτειο της Συνθήκης της Νειγύ


Νοέμβριος 17, 2011.
Μποσίλεγκραντ- (Σερβία)

Η Δημοκρατική Ένωση των Βουλγάρων της σερβικής πόλης Μποσίλεγκραντ διοργανώνει  εκδήλωση για τα 92 χρόνια της υπογραφής της Συνθήκης Νεϊγύ, στις 27 Νοεμβρίου του 2011, για να τονίσει ότι η  Συνθήκη Ειρήνης της Νεϊγύ στέρησε από την Βουλγαρία τη Δυτική Θράκη και τη νότια Δοβρουτσά και τις δυτικές περιοχές οι οποίες κατοικούνταν από συμπαγή βουλγαρικό πληθυσμό.


Εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι αναγκάστηκαν να μεταναστέψουν επί δεκαετίες για να μην αφομοιωθούν.

«Καλούμε τους Βουλγάρους και από τις δύο πλευρές των συνόρων στις 27 Νοεμβρίου 2011, να συγκεντρωθούν στο μνημείο του Λέφσκι στο Μποσίλεγκραντ, για να επισημάνουμε τη μαύρη ημέρα της ιστορίας μας και να στείλουμε ένα μήνυμα προς τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ευρώπη.

»Οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι μια επίθεση εναντίον των θεμελιωδών αρχών της σύγχρονης Ευρώπης. Υπερασπιζόμαστε να δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε όχι μόνον την βουλγαρική εθνική συνείδησή μας αλλά και τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και τις αξίες εκδημοκρατισμού της Σερβίας», αναφέρει η ανακοίνωση των εκπροσώπων της βουλγαρικής μειονότητας  της σερβικής πόλης Μποσίλεγκραντ.


--
Πηγή: Агенция "Фокус"