Σκόπια: Οι Αλβανοί περιμένουν …ακόμη την εγκυκλοπαίδεια της Ακαδημίας


Νοέμβριος 20, 2011.

«Η νέα εγκυκλοπαίδεια δεν θα εκδοθεί ούτε το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» (MANU) για το έτος 2012 θα είναι  κατά 150 εκατομμύρια δηνάρια λιγότερος  και δεν προβλέπει νέα δαπάνη για την εγκυκλοπαίδεια», γράφει σήμερα η αλβανική « Lajmpress» των Σκοπίων.

Η νέα Επιτροπή που σχηματίστηκε πριν από δύο χρόνια παραμένει σε στασιμότητα.

Ο ακαδημαϊκός Αλή Αλή, πιστεύει ότι η νέα εγκυκλοπαίδεια θα  ξεχαστεί για αυτό δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
«Δεν έχω καμία πληροφορία, αλλά αν πράγματι γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό της Ακαδημίας, τότε, τελικά, δεν θα εκδοθεί το νέο έργο της εγκυκλοπαίδειας. Έγινε τόσος ντόρος για αυτήν την εγκυκλοπαίδεια που βλέπω ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αποστασιοποιείται από αυτό το βιβλίο. Νομίζω ότι επικρατεί σιωπή για να ξεχαστεί η νέα έκδοσή της»,είπε στις ‘ειδήσεις’ ο Αλβανός ακαδημαϊκός των Σκοπίων.
Επιπρόσθετα, ο ιστορικός Nabi Dervishi θα τονίσει ότι «η σκόνη αυξήθηκε» όταν έκλεισαν το στόμα τους οι Αλβανοί.
«Υπάρχει ένας προβληματισμός με τον πολιτισμό και την αλβανική κληρονομιά. Πάντα ήμουν επιφυλακτικός και δεν έλπιζα ότι η νέα συντακτική επιτροπή που σχηματίστηκε πριν από δύο χρόνια για την σύνταξη της νέας εγκυκλοπαίδειας θα κάνει κάτι σημαντικό. Δεν υπάρχει τίποτε. Δεν θα χορηγηθούν κεφάλαια και δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι θα εκδοθεί ποτέ η νέα εγκυκλοπαίδεια. Εμείς πρέπει να κάνουμε την αλβανική εγκυκλοπαίδειά μας», είπε ο Ντερβίσι στις «ειδήσεις».
--
Πηγή: lajmpress