Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Να εφαρμόσει η Τουρκία το Πρωτόκολλο Σύνδεσης»


«Να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία»

Νοέμβριος 25, 2011.

Άγκυρα.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Buzek, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία, κάλεσε χθες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες καθυστερούν εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικά βήματα που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα προς όφελος των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Buzek σε ομιλία του  ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου.


Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις Τουρκίας- Κύπρου ο Jerzy Buzek αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, στο οποίο «υπάρχουν πολύ σημαντικά συστατικά σχετικά με την Κύπρο και ανυπομονούμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού».

Σε άλλη ερώτηση για τους τρομοκράτες του PKK ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το παράδειγμα της στάσης των τρομοκρατικών επιθέσεων από την τρομοκρατική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τους Κούρδους, εφ’ όσον η τουρκική κυβέρνηση αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα αυτόν. Πιστεύω ότι μόνον ο τρόπος αυτός υπάρχει για να λυθεί το πρόβλημα. Νομίζω ότι ένα μέρος των επιθέσεων του PKK γίνεται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις τουρκικές αρχές, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε ο Buzek.

-- 

Πηγή: SesliOje- Агенция "Фокус"