Τουρκία: “Ο Ταλαμπανί ανακοίνωσε τους όρους του PKK!”


Νοέμβριος 26, 2011.

Ο ηγέτης του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί   δήλωσε  ότι θα πρέπει να δοθεί  στα μέλη του Κουρδικού Εργατικού  Κόμματος αμνηστία από την Τουρκία για να καταθέσουν  τα όπλα τους.

Το ημιεπίσημο ιρακινό  τηλεοπτικό κανάλι  «Al Iraqiya» ανέφερε  τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, -ο οποίος είναι Σουνίτης Μουσουλμάνος και ανήκει στο κόμμα Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν-,  ότι  προσπαθεί να πείσει τους αντάρτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα τους, υπό την προϋπόθεση της χορήγησης αμνηστίας.


«Το PKK θα  καταθέσει τα όπλα του σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά εκφράζει την ανησυχία των μελών του σχετικά με την εκτέλεση της πρόσκλησης αυτής. Η πρόταση από το PKK είναι να κηρυχθεί γενική αμνηστία, να ελευθερωθούν οι κρατούμενοι Κούρδοι  και να προχωρήσει η Τουρκία σε ένα νέο Σύνταγμα».

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο των Τούρκων. Η Τουρκία αποτελείται από πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες», ήταν η δήλωση του PKK.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι  θεωρητικά το PKK έχει πειστεί  και θεωρείται μια επιτυχία της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα αυτό, αφού, τουλάχιστον, στα μισά  συμφωνούν.
--
Πηγή: Dünya Bülteni