Τουρκία: 125 εκατ. δολάρια θα πεταχτούν στον αέρα;


Κλυδωνίζεται η συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή του πολεμικού αεροσκάφους F-35

Δεκέμβριος 17, 2011.

Κωνσταντινούπολη.

Το κόστος του έργου υπερέβη ήδη το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής σε ποσό κατά σχεδόν 50 τοις εκατό ενώ έχει επανειλημμένα αναβληθεί.

Ένα έγγραφο του Πεντάγωνου που διέρρευσε στο διαδίκτυο λέει ότι «τα 13 μηχανικά σφάλματα που εντοπίστηκαν δεν μπορούν να επιλυθούν» και η διαταγή είναι ρητή : «πετάξτε το στα σκουπίδια».


Η Τουρκία με άλλες 11 χώρες από κοινού διακινδύνευσε να μπει  στην παραγωγή του «πιο ακριβού έργου στην ιστορία της άμυνας», του πολεμικού αεροσκάφους F- 35.

Η Τουρκία είχε δεσμευτεί να καταβάλει, προκαταβολικά, το ποσό των 11 δις δολαρίων στις ΗΠΑ για το συνολικό κόστος του έργου που ανέρχεται στα 388 δις δολάρια, αλλά ανακόπηκε η διαδικασία αυτή λόγω των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν.

Σύμφωνα με έκθεση της Βατάν, για το σχεδιασμό του 2003 «κατά την ανάπτυξη ενός πολεμικού αεροσκάφους για όλες τις χρήσεις,  το κόστος της κάλυψης των εργασιών είχε αυξηθεί»   και το έργο αυτό «θα ευνοούσε ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αναγκάζονταν πολλές χώρες  να αλλάξουν  τους αεροπορικούς τους  στόλους».  

Αρχικά το έργο είχε εκτιμηθεί σε 89 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος.
Όμως,  το κόστος αυξήθηκε στην πάροδο του χρόνου. Θα κόστιζε 156 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς. Και δεν αποκλείεται η τιμή του να αυξηθεί περισσότερο. Αυτή η διπλή αύξηση του κόστους επηρέασε τους συμμετέχοντες και διατάραξε τους προϋπολογισμούς τους.

Επιπλέον προστέθηκαν και τα τεχνικά προβλήματα και το έργο για την παραγωγή του F-35 κατέστη δύσκολη.

Σύμφωνα με διαρροή «εσωτερικής αλληλογραφίας» του αμερικανικού Πενταγώνου, στο έργο εντοπίστηκαν 13 μεγάλες αποτυχίες της μηχανικής και τα θέματα αυτά είναι ακόμη άλυτα.

Στην ‘αλληλογραφία’ συνιστάται  η σοβαρή αναθεώρηση των συμβάσεων και των σχεδίων παραγωγής.

Ο εκπρόσωπος του σχεδιασμού του έργου Joe Della Vedova,  παραδέχτηκε ότι η παραγωγή  θα καθυστερήσει αλλά «αυτή είναι μια ενέργεια που έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους», είπε.

Αλλά, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας επί θεμάτων άμυνας, Winslow Wheeler,  σχετικά με τον προϋπολογισμό  του έργου δήλωσε ότι «τα προβλήματα τα οποία δηλώθηκαν το οδηγούν στον κάλαθο των απορριμμάτων».  

Ο Wheeler θα πεί ακόμη « τα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν και το κόστος της παραγωγής του F-35, είναι αρκετά για να ακυρωθεί το έργο. Τουλάχιστον οι διαχειριστές του Πενταγώνου, μπορούν και σήμερα να λάβουν απόφαση αναστολής του».


--