Σκόπια: Οι ξένοι επενδυτές όσα κερδίζουν τα βγάζουν από τη χώρα


Δεκέμβριος 17, 2011.

Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια των εννέα τελευταίων μηνών έχουν μεταφερθεί έξω από τη χώρα περίπου 100 εκατ. ευρώ από κέρδη των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη FYROM.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα οικονομικά ζητήματα που δημιουργούν αυτές οι καταστάσεις είναι ανησυχητικά, επειδή το κέρδος αντί να επενδύεται σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις,  για απορρόφηση νέων προσλήψεων, βγαίνει από  τη χώρα.


Αυτή η τάση των ξένων επενδυτών, να αποσύρουν τα κέρδη τους, συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια και τα χρήματα αυτά μεταφέρονται στην έδρα τους.

Ο εμπειρογνώμονας για τα οικονομικά θέματα, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Τέτοβο,  Σενάι Χατζημουσταφά, διαπιστώνει ότι το κράτος δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις από τους ξένους επενδυτές, επειδή κατά τη γνώμη του, οι ξένοι επενδυτές και οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τα κέρδη τους στις μητρικές εταιρείες.

«Από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει κανένα όφελος για τη μείωση της ανεργίας, αλλά από την άλλη πλευρά αυτές οι ξένες εταιρείες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς», δήλωσε ο Χατζημουσταφά, προσθέτοντας ότι η  κυβέρνηση των Σκοπίων, πρέπει να εξετάσει τη φορολογική πολιτική για τους ξένους επενδυτές.
--
Πηγή: ina