Σκόπια: «Το 2012 οι Πρέσβεις πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια τους…»


Δεκέμβριος 28, 2011.
«Το 2012 οι πρέσβεις των Σκοπίων  θα λάβουν εντολές και μεγάλες δεσμεύσεις για να ασκήσουν πιέσεις, ιδιαίτερα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, τον ερχόμενο Μάιο. Οδηγίες από τον ΥΠΕΞ Σκοπίων έχουν δοθεί. Η θετική απόφαση της Χάγης και των Βρυξελλών με την τρίτη σύσταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι τα κύρια επιχειρήματα για σθεναρή υποστήριξη προς τη χώρα μας.


»Το 2012 θα είναι εξαιρετικά έντονο, θα έχει πολλές δραστηριότητες, μπορούμε να έχουμε ένα θετικό κίνητρο για την περαιτέρω επιβεβαίωση της χώρας μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η φιλοσοφία μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας στο διπλωματικό δίκτυό μας μέσα στις οικονομικές και πολιτικές δυνατότητές που μας δίνονται» είπε ο  Νίκολα Ποπόσκι, υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων προς τους πρέσβεις της χώρας επ’ ευκαιρία του  νέου έτους.

«Η ανεπίλυτη διαφορά του ονόματος, δεν αποθαρρύνει το διπλωματικό δίκτυο. Άλλωστε, οι πρόσφατες ενδείξεις από την Ελλάδα-  σύμφωνα με τον Ποπόσκι- αποδεικνύουν ότι  η Αθήνα αποφεύγει  τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η επιμονή μας για τις απευθείας συνομιλίες δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τον Νίμιτς και ότι αναζητούμε λύσεις εκτός των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε ο Υπουργός.

«Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μην αναζητήσουμε λόγους για να αποφύγουμε τον ουσιαστικό διάλογο,  οφείλουμε να  βρούμε πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να φύγουμε από την έννοια της εμπλοκής που δεν έχει καμία βάση, ούτε παρέχει το δικαίωμα για την οικοδόμηση σχέσεων που θα αποσκοπούν σε στρατηγικούς στόχους στην περιοχή.

»Ο συνομιλητής μας στο νότο (η Ελλάδα) δεν ασχολείται αρκετά και δεν θα δώσει μήνυμα για τη δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Ποπόσκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Στο συμβούλιο στο Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν 46 διπλωμάτες ενώ 18 απουσίαζαν λόγω του ότι ήταν από πολύ μακρινές χώρες, όπως την Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία.
--