«Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Κούρδοι για το μέλλον τους με δημοψήφισμα»



Δεκέμβριος 28, 2011.

Η Λεϊλά Ζάνα, αναπληρωτής πρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος  της Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) σε ομιλία της εξέφρασε την άποψη ότι η ενδεχόμενη αυτονομία των Κούρδων  δεν είναι λύση που θα δώσει διέξοδο στου Κούρδους και ζήτησε να γίνουν εκλογές για την ανεξαρτησία των Κούρδων.


Η Ζάνα η οποία ήταν στη Γερμανία για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο για την ιστορία των μεταναστών Κούρδων προς την Ευρώπη, δήλωσε  στην κουρδική πύλη ειδήσεων “Ruhdaw” ότι  «οι Κούρδοι πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους».

«Μερικοί Κούρδοι στην Τουρκία θέλουν αυτονομία. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θέλουν,πράγματι,  την αυτονομία. Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι είναι σε θέση να αποφασίσουν για το μέλλον τους μόνοι τους. Είναι αλήθεια ότι εμείς ως κόμμα, απαιτούσαμε αυτονομία των Κούρδων, αλλά, σήμερα οι Κούρδοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι η αυτονομία δεν είναι αρκετή», είπε η  Ζάνα.

Η αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος υπενθύμισε τα δύο δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά για την απόσχιση της επαρχίας αυτής από την υπόλοιπη χώρα.

Τα δύο δημοψηφίσματα  για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ διεξήχθησαν το 1980 και το 1995 και στα δύο καταψηφίστηκε η ανεξαρτησία από τους ψηφοφόρους.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή  για τους Κούρδους να αποφασίσουν για το μέλλον τους μέσα από ένα δημοψήφισμα», είπε η Λεϊλά Ζάνα.
--