Βουλγαρία: Απαραίτητη η εκμάθηση της βουλγαρικής στα Πανεπιστήμια


Δεκέμβριος 26, 2011

Όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται τη βουλγαρική γλώσσα ως ξεχωριστό μάθημα ανεξάρτητα από την ειδικότητα που γράφονται να παρακολουθήσουν.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση στα βουλγαρικά πανεπιστήμια  σχεδιάζεται από τους εκπαιδευτικούς του υπουργείου και η τελική απόφαση βρίσκεται στις προτεραιότητες της ακαδημαϊκής ηγεσίας, των κολλεγίων και των πανεπιστημίων.


Η βουλγαρική γλώσσα πρέπει αναγκαστικά να διδάσκεται  και στους φοιτητές της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου και στους φοιτητές της Εθνική Ακαδημίας Αθλητισμού, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Υποστήριξε ότι το μέτρο αποσκοπεί στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και του ευτελισμού της γλώσσας, κάτι το οποίο γίνεται εμφανές στην προετοιμασία των βιογραφικών σημειωμάτων των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατάρτιση σε ξένες γλώσσες θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές.

Διευκρίνισε, εντούτοις, ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση στα δίδακτρα των βουλγαρικών πανεπιστημίων λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

«Εξασφαλίζεται ότι τα δίδακτρα των πανεπιστημίων δεν θα αυξηθούν, γιατί δεν υπάρχει κανείς που αντέχει υψηλότερα δίδακτρα», είπε ο Σεργκέι Ιγνάτοφ σε συνάντηση που είχε με τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.
--