Η διασυνοριακή συμφωνία Κοσόβου – Σερβίας εφαρμόζεται


Δεκέμβριος 26, 2011.

 Όπως προβλεπόταν, από τη Δευτέρα το πρωί (σήμερα) άρχισε να εφαρμόζεται η ελευθερία κυκλοφορία, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, ο οποίος δήλωσε ότι κατά τη διέλευση των συνόρων στο μεθοριακό σταθμό Merdare έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί με  την κοινή συμφωνία.


Ο Ρετζέπι δήλωσε ότι η συμφωνία ισχύει για τα σύνορα στο Βορρά, αλλά, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Σέρβους του Κοσσόβου, λόγω των αποκλεισμών που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές των Σέρβων και στους μεθοριακούς σταθμούς  η ελεύθερη διέλευση  είναι αδύνατη.

«Η συμφωνία ισχύει, φυσικά, και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει καμία ροή κίνησης (των οχημάτων), λόγω των αποκλεισμών και τεχνικών δυσκολιών  των ασφαλιστικών εταιρειών που δεν έχουν ακόμη προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς, ώστε να διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες για τα εμπορευματοκιβώτια», είπε.

Όπως πληροφορηθήκαμε –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του Κοσσόβου- η τιμή που πρέπει να καταβληθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες των συνόρων κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ (για να περάσουν τα containers).

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας αναφέρουν ότι μπορούν  να ταξιδεύσουν με την ταυτότητα, αλλά η διάβασή τους προς τρίτη χώρα γίνεται μόνο με διαβατήρια.

--