ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η ετυμηγορία της Χάγης είναι εξαιρετικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


Δεκέμβριος 21, 2011.

«Η νέα κυβέρνηση  στην Ελλάδα, τόνισε, η οποία είναι τεχνοκρατική, έχει δείξει μεγάλη προθυμία για συνεργασία, όσον αφορά την επίλυση του πολιτικού προβλήματος»

Σκόπια. 


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία καταλογίζει την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα για παρεμπόδιση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ  στο Βουκουρέστι,  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι,  την παρουσιάζει ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες κατά το έτος αυτό για το ΥΠΕΞ και υπογραμμίζει τις  προσδοκίες των θετικών συνεπειών του σεβασμού της απόφασης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή και Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ.


«Με δεδομένη την αντίθεση της Ελλάδας, ως μοναδικού λόγου που εμπόδισε την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το ζήτημα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ, η FYROM περιμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της ετυμηγορίας και ότι σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της δεν θα συνεχίσει να μπλοκάρει την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ποπόσκι.

Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων συνεχίζοντας στην ετήσια ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα πεί:

« Κάθε περαιτέρω προσπάθεια από την Ελλάδα να μπλοκάρει με βάση τη διαμάχη του ονόματος, θα είναι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η FYROM αναμένει από όλα τα κράτη μέλη, να δώσουν τη δέουσα προσοχή στην απόφαση και να δουν όλα τα επιχειρήματα για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Το όφελος της επιστροφής της ασφάλειας δικαίου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια είναι εξαιρετικά σημαντικό».
--