Η Τουρκία σχεδιάζει να καθαρίσει τις νάρκες στα σύνορα με τη Συρία


Δεκέμβριος 21, 2011.

 Η Τουρκία έχει τοποθετήσει  στα 900 χιλιομέτρων σύνορά  της  με την  Συρία, περίπου 700 χιλιάδες νάρκες και προτίθεται να  τις αδρανοποιήσει  και για αυτό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει  ανοικτό διαγωνισμό  που θα φτάσει τα  500 εκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα μιας τετραετίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι, την  Intelligence online το έργο  είχε ξεκινήσει  από την Άγκυρα με συνεννόηση με τη Δαμασκό από τις αρχές του 2011, αλλά από την ένταση μεταξύ των χωρών κατά τους τελευταίους μήνες, έχει πάρει μια νέα διάσταση.


Σύμφωνα με την Intelligence online η  Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες έγινε ο κύριος υποστηρικτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, όπως αποδεικνύεται από τη δημιουργία στα σύνορα της περιοχής Χατάι στρατόπεδα  για τους πρόσφυγες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι διάφορες δυτικές εταιρείες αποναρκοθέτησης είναι πρόθυμες  να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, όπως είναι  η αμερικανική Ronco, η βρετανική MineTech μαζί με την γαλλική Geomines, όπως σημειώνεται.
Η εταιρεία Geomines είχε συνεργαστεί  με τουρκική ομάδα αποναρκοθέτησης υπό την ηγεσία του Velez Geo πρόσφατα.

Η εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στο Λίβανο, στη Σαουδική Αραβία και την Ταϊβάν η οποία είχε εδαφικές διαφορές με την Κίνα για τα νησιά Κινμέν στα οποία έγινε αποναρκοθέτηση.
Εκείνη την εποχή η Τουρκία ήταν σύμμαχος με το Ισραήλ και η Δαμασκός επεδίωκε να έχει στρατιωτική παρουσία στα συριακά σύνορα για να παρακολουθεί τους ελιγμούς της Intelligence online.

Μετά, όμως,  που επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της  Τουρκίας με το Ισραήλ, χάθηκε κάθε ευκαιρία συνεργασίας με τις ισραηλινές εταιρείες.

Μέχρι στιγμής μόνο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο έχει καθαριστεί από τις νάρκες, όπως ανακοινώθηκε.
--