Ρουμανία: Σταμάτησε πυρηνικός αντιδραστήρας λόγω προβλήματος

Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας  της Ρουμανίας στη Cernavodă

Δεκέμβριος 19, 2011.

Η λειτουργία ενός ρουμανικού αντιδραστήρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, διακόπηκε λόγω τεχνικού προβλήματος. Η  ρουμανική εταιρεία- φορέας,  δήλωσε ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν καλά και αποφεύχθηκε η δυσλειτουργία των συστημάτων ασφαλείας της πυρηνικής ενέργειας.


«Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 2 σταμάτησε προκειμένου να επιδιορθωθεί  η διαρροή του αφιονισμένου ύδατος την οποία παρουσιάζει,  ώστε να  επαναλειτουργήσει  η μονάδα  στις απαιτούμενες φυσιολογικές συνθήκες», ανακοίνωσε η ρουμανική εταιρεία «Nuclearelectrica» σε σχετικό δελτίο τύπου.

 «Ο αντιδραστήρας σταμάτησε στις 07:30 GMT και πιθανολογείται ότι μέσα σε ένα 48ωρο θα επανέλθει η κανονική ροή του αποσταγμένου ύδατος και  η μονάδα θα επαναλειτουργήσει», δήλωσε εκπρόσωπος της ρουμανικής εταιρείας προς το AFP.
 Η Ρουμανία έχει ένα πυρηνικό εργοστάσιο  στην  νοτιο-ανατολική περιοχή της, την  Cernavodă, με δύο αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν την καναδική τεχνολογία τύπου Candu. Η μονάδα παράγει περίπου το 18 τοις εκατό των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
--