Η Σερβία σχεδιάζει αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών


Δεκέμβριος 17, 2011.

Βελιγράδι.

Η σερβική πολεμική αεροπορία σκοπεύει να προβεί σε αγορά νέων αεροσκαφών αξίας περίπου ενός δις ευρώ, σύμφωνα με επίσημη δήλωση  εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας.

«Στην καλύτερη περίπτωση, χρειαζόμαστε 12 με 16 νέα αεροσκάφη για την εξασφάλιση του εναέριου χώρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σερβικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι η αγορά τους θα πρέπει πιθανώς να γίνει με δάνειο.

Σε συνέντευξή του στα σερβικά ΜΜΕ ο ταξίαρχος Ράνκο Τζίβακ, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει το επόμενο έτος να προσκαλέσει τους ξένους παραγωγούς για την παράδοση των προσφορών τους.


Ο προϋπολογισμός του σερβικού υπουργείου Άμυνας ανέρχεται στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 2011 ήταν περίπου € 1.150 εκατομμύρια και αναμένεται το επόμενο έτος να έχει την ίδια απόλυτη τιμή.

Η σερβική πολεμική αεροπορία, διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κατά τα τις δύο τελευταίες δεκαετίες έμεινε με αδύναμο στόλο πολεμικών σκαφών.

Η Σερβία έχει τώρα μόνο τρία MIG-29 και περίπου δώδεκα παρωχημένα MiG-21 τα οποία  στο τέλος του 2012 θα πάνε για σκουπίδια.

Το Βελιγράδι, επιπλέον, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αγοράσει αεροπλάνα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ή των συμμάχων του, της Ρωσίας και της Κίνας, όπως λένε οι σερβικοί φορείς.

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος