Το Μυστικό Όπλο του Ερντογάν


Δεκέμβριος 17, 2011.

Γράφει ο Гоце Атанасов- Радио Слободна Европа

Η Τουρκία με τις σαπουνόπερες  απέκτησε επιρροή στην περιοχή. Τις έχουν δει  περισσότερες από 20 χώρες οι οποίες συνεισφέρουν, αφειδώς,  στα τουρκικά κέρδη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Hurriyet’  οι τηλεοπτικές σειρές όπως σημειώνει  είναι η «ήπια ισχύς» της τουρκικής διπλωματίας.

Οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές είναι πολύ δημοφιλείς και έχουν υψηλό δείκτη βαθμολόγησης, τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Βόρεια Αφρική,  που πέρα από το χρήμα που εισρέει στη Τουρκία, η τελευταία αποτελεί μια αυξανόμενη πολιτική δύναμη στην περιοχή, (όχι τόσο στρατιωτικά), όσο από την προώθηση του τουρκικού τρόπου ζωής.


Η εφημερίδα ‘Hurriyet’ αναφέρει ότι η τελευταία  τουρκική τηλεοπτική σειρά των εκατό επεισοδίων που παίζεται συγχρόνως σε πολλά κράτη έχουν φέρει στην Τουρκία πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια.

Πέρα όμως από την αύξηση των θεατών της κάθε σαπουνόπερας, γίνεται διαπαιδαγώγηση στους λαούς στην εκμάθηση της τούρκικης γλώσσας και του πολιτισμού και αυτό έχει αποκτήσει πολιτική διάσταση στις αραβικές και τις βαλκανικές χώρες.

Και αυτή είναι μια ‘ήπια δύναμη’ της τουρκικής πολιτικής στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτιστικής βιομηχανίας..
Ο Φιράν Γκιούλγκε, πρόεδρος της «Kalinos Holding», εταιρεία που παράγει το 80 τοις εκατό των τηλεοπτικών σειρών που εμφανίζονται στο εξωτερικό, λέει, ότι τα προϊόντα τους βρίσκονται  στην Ιαπωνία και το Βιετνάμ προς την Ανατολή και στην κεντρική Ευρώπη προς τη Δύση.

Κάθε  επεισόδιο από 500 έως 15.000 δολάρια

Ο Γκιούλγε προσθέτει ότι το κόστος ενός επεισοδίου  κυμαίνεται από 500 έως 15.000 δολάρια.

Το περιοδικό ‘TIME’  εξάλλου, περιγράφει τις εξαγωγές σαπουνόπερας ως ένα μυστικό όπλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σχολιάζοντας τη σχέση των τηλεοπτικών σειρών και της τουρκικής επιρροής στο εξωτερικό, ο κοινωνιολόγος Νίλουφερ Ναρλί θα πει:

«Με την αύξηση της κυκλοφορίας των σαπουνόπερων  στο εξωτερικό, η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και του τουρκικού πολιτισμού έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μέγεθος τόσο στις αραβικές, όσο και στις βαλκανικές χώρες»
«Οι σειρές αυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο», λέει ο Ιζέτ Πίντο, υπεύθυνος της  Παγκόσμιας Υπηρεσίας της Τουρκίας στα Βαλκάνια και θα προσθέσει «ακόμη και τα μωρά έχουν πάρει ονόματα από τις τουρκικές σειρές».

«Οι χαρακτήρες και το περιεχόμενο των πρωταγωνιστών δεν είναι άγνωστο στους θεατές της γύρω περιοχής. Δεν νοιώθουν ξένοι. Οι δεσμοί είναι στενοί, τόσο γεωγραφικά αλλά και ως χαρακτήρες» δηλώνει ο Κεμάλ Ουζούν, ένας από τους κύριους διευθυντές της σειράς ‘1001’.

Η εφημερίδα ‘Hurriyet’  θα επισημάνει ότι  οι τουρκικές σειρές, αν μη τι άλλο, δημιούργησαν ένα  κύμα τουριστών στην Τουρκία, τόσο από τα Βαλκάνια όσο και από τις αραβικές χώρες.
--