Γκρούεφσκι προς Ρομπάι: Τα Σκόπια περιμένουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να σεβαστούν την ετυμηγορία της Χάγης



Δεκέμβριος 6, 2011.

Σκόπια.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Σκοπιανο- Ελληνική διαφορά κυκλοφόρησε ήδη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, μόλις μία ημέρα από την ανακοίνωση, συζήτησε, ήδη, με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η έμφαση που δόθηκε στην διάρκεια της ωριαίας συνάντησης του Γκρούεφσκι –Ρομπάι, ήταν στην τρίτη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις  για τα Σκόπια, μετά την επιβεβαίωση του δικαστηρίου της Χάγης ότι η χώρα είναι όμηρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


«Ο Ρομπάι ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της χθεσινής ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποδεικνύοντας όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες η χώρα μας περιμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  να σεβαστούν, δηλαδή,  την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως οφείλουν ως εμπνευστές του», πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα περιμένει την ορθή μεταχείριση των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν σκέπτεται  να επιλύσει την διαφορά του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβάται την απροθυμία της Αθήνας, και αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα. Οι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν άμεση δράση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αλλά η Ελλάδα δεν βλέπει έτσι τα πράγματα.

«Είμαστε έτοιμοι και μας λυπεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, προφανώς, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Δεν γνωρίζουμε ότι θα δώσει τώρα προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι προ δεκαημέρου η νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι  στην ατζέντα της και δεν αισθάνεται ότι έχει  την εντολή να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, αλλά την απασχολούν κυρίως τα ζητήματα της οικονομίας και τα οικονομικά της χώρας», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Συγχρόνως με τη συνάντησή του με τον Ρομπάι, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίζει  την αναζήτηση νέων επενδύσεων στη χώρα. Στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες έχει προγραμματίσει μια συνάντηση με Βέλγους επιχειρηματίες. Ο Γκρούεφσκι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα παρουσιάσουν τις προϋποθέσεις για επενδύσεις στην περιοχή των Σκοπίων.

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија