«Η Σερβία αναγνώρισε De Jure τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου»


Δεκέμβριος 6, 2011.

Πρίστινα.
Η συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την από κοινού διαχείριση των συνόρων είναι de jure αναγνώριση εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα ο  πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Τάτσι, στην ανοικτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


«Η Σερβία έπραξε σωστά να αναγνωρίσει τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο», τόνισε ο Τάτσι.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μέσω της ΕΕ, κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία  οι Σέρβοι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι με τους αστυνομικούς και τους τελωνειακούς του Κοσσυφοπεδίου,  θα βρίσκονται μαζί στα σημεία ελέγχου με τους άνδρες των ευρωπαϊκών δυνάμεων της EULEX, οι οποίοι θα παίζουν το ρόλο του μεσολαβητή των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε ότι πρόκειται για μια συμφωνία ελέγχου και ότι δεν πρόκειται για σύνορα επειδή στα σημεία ελέγχου δεν θα υπάρχουν σύμβολα του (κράτους του) Κοσσυφοπεδίου.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οι τελωνειακοί υπάλληλοι  θα έχουν την ιδιότητα των ‘μαρτύρων τελωνειακών’ κάτι αντίστοιχο του ‘παρατηρητή’.

--
Πηγή: Сител