Δεύτερη επιστολή Γκρούεφσκι προς Σαμαρά


Δεκέμβριος 16, 2011.

«Θα επιθυμούσα μέσω αυτής της επιστολής, η οποία είναι προς το συμφέρον της δυναμικής του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών μας, να σας καλέσω σε μια συνάντηση η οποία θα μπορούσε να ρυθμιστεί  όσο το δυνατόν συντομότερα, μέσα στο χρόνο στον οποίο σας διατίθεται», λέει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σε επιστολή του προς τον αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας.


«Μέσα από τα αισθήματα του μεγάλου μου σεβασμού  προς το πρόσωπό Σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της «Μακεδονίας» είναι εξαιρετικά σημαντική για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας μου. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για εμάς,  έχει η συνεπής τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995,  καθώς και η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη διαφορά του ονόματος. Η πρόοδος των διαδικασιών της χώρας μας  προς την ευρω-ατλαντική  ολοκλήρωση έχει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα, την ευημερία και στο να προχωρήσει εμπρός  η περιοχή στο σύνολό της.

»Η παρούσα πρόσκληση μου, γίνεται  εξ αιτίας των εικασιών που προέκυψαν κατά τις τελευταίες ημέρες από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης , τα οποία προωθούν ανακριβείς θέσεις, ότι δεν υπήρξε πρόσκληση για συνάντησή μας κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου  του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

»Ως εκ τούτου, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την αίσθησή ότι θα μπορούσε να ήταν λάθος,   ή σύγχυση του συντάκτη, που προέβαλε ανακριβείς απόψεις στα ελληνικά ΜΜΕ,  και για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω το ενδιαφέρον μου για την πραγματοποίηση αυτής της κοινής μας συνεδρίασης (συνάντησης).

Θα ήθελα, λοιπόν,  η επιστολή αυτή  να αποτελέσει μια δυναμική προς το συμφέρον του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών  μας και να την συνάντηση να την καθορίσετε Εσείς σε χρόνο και τόπο που θα προσδιορίσετε.

Έτσι, πιστεύω, ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου,  επί ουσιαστικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που θα συμβάλλει επίσης στις προσδοκίες της κοινής ευημερίας και στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Για άλλη μια φορά, τονίζω, ότι ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης δίνεται στην ευχέρεια Σας.

Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον και στην ειλικρινή συνεργασία

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς

 Νίκολα Γκρούεφσκι

-
Πηγή: Press 24