Σκόπια: Ίβανοφ και Τάντιτς συμφώνησαν στην ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών


Δεκέμβριος 16, 2011.

«Οι προοπτικές των Σκοπίων  και της Σερβίας  είναι κοινές,  για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από τα υφιστάμενα εμπόδια, τα οποία, ενδεχομένως,  αποθαρρύνουν τη διαδικασία αυτή», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, οι πρόεδροι των Σκοπίων  και της Σερβίας, Ίβανοφ και Τάντιτς αντίστοιχα.


«Η ευρωπαϊκή προοπτική μας ενώνει όλους στην περιοχή και δεν μας αποθαρρύνουν οι πρόσθετοι όροι οι οποίοι  τίθενται τα Σκόπια, παρά τη θετική έκθεση για  τρίτη χρονιά, αν και δεν έχουμε λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Συνεχίζουμε, όμως,  τις μεταρρυθμίσεις στα επιτεύγματα όλων των ευρωπαϊκών αξιών,  που τίθενται ως κριτήρια και θεσμοθετούνται στη χώρα. Στοχεύουμε να εδραιώσουμε  την ευρωπαϊκή νοοτροπία στη χώρα. Στη συνέχεια θα πάμε πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα στις διαπραγματεύσεις και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι εντασσόμαστε στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι  Ίβανοφ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συμφώνησε με τον Ίβανοφ, τονίζοντας τις φιλικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Σερβία και σε κοινά, συναφή, προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τους σκοπιανούς πολιτικούς, οι οποίοι επί μια τριετία δεν έχουν λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας τους  και δεν αποθαρρύνονται γι’ αυτό,  ορισμένοι  πολιτικοί στη Σερβία, έχουν αποθαρρυνθεί και ισχυρίζονται ότι η Σερβία δεν θα λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

«Η ουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στη Σερβία, όσο και στα Σκόπια,  και αυτές πρέπει να επιτευχθούν για να έχει ένα μέλλον  αυτή η περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τάντιτς.

Στη συνάντησή τους οι δύο πρόεδροι ασχολήθηκαν  με την οικονομία και τον τομέα της ενέργειας καθώς και τη συνεργασία  σε θέματα υποδομών, ζητήματα που θα συζητηθούν το απόγευμα στο Σκοπιανο-Σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ  στο Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων.

Ο Μπόρις Τάντιτς έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Βελιανόφσκι, τον πρωθυπουργό  Νίκολα Γκρούεφσκι και η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί αύριο με συναντήσεις εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας στην Fyrom.
--
Πηγή: Плус ИНФО