Βουλγαρία: Η ξηρασία κατέστρεψε τους σιτοπαραγωγούς


Δεκέμβριος 12, 2011.

Βιντίν.
Η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή του Βιντίν της Βουλγαρίας έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το σπαρμένο σιτάρι, όπως ανακοίνωσε  το επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο.

Αν δεν δοθεί αποζημίωση από το κράτος, πολλοί παραγωγοί σιτηρών θα χρεοκοπήσουν, όπως δήλωσε η τοπικός γεωργικός συνεταιρισμός.


Τα χωράφια στην αναφερόμενη επαρχία έχουν καταστραφεί από 50 έως 100%, στις ποσότητες σταριού που έχουν σπαρθεί  κατά τον περασμένο μήνα.

Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και φθάνουν μόλις το 10% των βροχοπτώσεων των  προηγούμενων ετών.

Οι γεωργικοί σπόροι που έχουν σπαρθεί ούτε καν έχουν φυτρώσει και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα  το οποίο δεν υπάρχει μόνο στη Βουλγαρία αλλά σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια.

Η εταιρεία ‘Agroklas 7’,  η οποία εκμεταλλεύεται σχεδόν 10.000 στρέμματα γης, στη Βουλγαρία,  ανακοίνωσε ότι τα μισά από αυτά είναι σπαρμένα με σιτάρι και η παρατεταμένη ξηρασία έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται η καταστροφή των σιτηρών δεν αποζημιώνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού τέτοια περίπτωση δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί,  ώστε να ενσωματωθεί στα ασφαλιστικά δεδομένα.
--
Πηγή: Агенция "КРОСС"