ΝΑΤΟ: «Να δοθεί στη Σερβία το ‘καθεστώς υποψήφιας χώρας!’ »


Δεκέμβριος 12,  2011.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, διότι αυτό θα ενίσχυε την περιφερειακή ασφάλεια.


« Δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Ράσμουσεν, αλλά η συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για την καθιέρωση  διοικητικών ελέγχων στα σημεία διέλευσης των συνόρων και η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων (στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο), συνιστούν θετικά νέα για τη Σερβία».

Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει  στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία.

Κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου επισήμαναν ότι « από τη γερμανική πλευρά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθεί ως βραβείο στη Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας».

Εξάλλου, η Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στη Bundestag την περασμένη Παρασκευή, ότι «μέχρι στιγμής δεν προβλέπονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε μάλιστα ότι  «η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ περνά μόνο μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Κοσσυφοπέδιο».

-- 

Πηγή: Alo! Srbjia